Izberite si še kakšno zgodbo:


Postala sem voljna, da se predam

(v originalu: I Became Willing To Surrender)

 

Nisem se zavedala, kako hudo me je prizadel alkoholizem, dokler nisem prišla v Al-Anon. Ko sem živela sredi alkoholizma, okrog njega in poleg njega, me je preprosto posrkal in postala sem izvedenka za vlogo, ki sem jo igrala. Kakšno vlogo? Da sem stvari urejala, preden bi kdor koli kaj izvedel! Težava je bila v tem, da se nobene reči ni dalo do kraja urediti. Svoja razočaranja in zamere sem prikrivala z zanikanjem in poudarjeno odločnostjo, da je nadzor tu nujno potreben.

Ena prvih stvari, ki sem se jih naučila v Al-Anonu, je bila, da sem nemočna in da je imel, če kdo koga, alkoholik mene pod nadzorom. Ko sem se potem mesece ubadala s prvim korakom, sem končno le sprejela, da je moje življenje postalo neobvladljivo. Ko sem si enkrat priznala, da sem nemočna in da ne obvladam več svojega življenja, se je pojavil občutek osvobojenosti. Nisem se več čutila odgovorno za alkoholika. Šele takrat sem se začela zavedati, kako zelo trmasta in svojevoljna ženska sem postala. Da bi se jaz predala in odnehala? To pa ne, na noben način, saj bi to pomenilo, da mi je spodletelo. Raje se zaman trudim in od tega umrem!

Zdaj se temu lahko smejem, ker se mi je kasneje v življenjskih bojih še kar naprej dogajalo, da sem stvari spuščala in spet jemala nazaj v svoje roke. Ko sem se končno le predala, ne le zaradi lastne nemoči, ampak zaradi programa Al-Anon in višje sile, je življenje postalo veliko lažje.

Osvobojenost, ki je sledila, mi je šele omogočila, da sem zares izpustila tisto, za kar nisem bila odgovorna in začela živeti življenje, v katerem sem odkrivala, kdo sem. Preteklost mi nič več ne narekuje tega, kdo sem, a dovolim, da je del moje zgodbe.

 

»Da bi se jaz predala in odnehala? To pa ne, na noben način, saj bi to pomenilo, da mi je spodletelo.«

 

Danes se za vse, kar sem in kar upam, da še bom, čutim dolžna bogu, kot ga razumem. Kajti deluje skozi Al-Anon in vse tiste ljudi, ki jih pošlje v moje življenje. Počasi alkoholikom, ki so še v mojem življenju, dajem dostojanstvo in pravico, da živijo, kot želijo. Učim se jih spoštovati, spoštovati njihova čustva, pravice in odločitve prav tako kot svoje. Danes verjamem, da ima bog za vsakega izmed nas načrt in da se vanj nihče nima pravice vmešavati – kaj šele jaz!

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (junij 2017)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, 2. januar 2018.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena 4 mesece in pol nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.