Izberite si še kakšno zgodbo:


Poti ne izbiram jaz

(v originalu: The Path Isn't Chosen by Me)

Iluzija nadzora mi je dajala občutek moči v svetu, kjer sem se med odraščanjem pogosto počutila nemočna, polna zamer do ljudi, krajev in stvari v mojem življenju. V odraslosti sem dlakocepsko nadzorovala življenja svojih bližnjih, ker sem se tako lahko osredotočala na njihove napačne korake, ne pa na svoje značajske hibe in svoj nezdravi odnos do nadzorovanja.

Moja potreba po ugajanju ljudem me je pripeljala v Al-Anon. Sprejela sem priporočilo, naj obiščem več srečanj, preden se odločim, na katerega bom hodila. Prostor je bil poln ljudi, vsi so že okrevali in bili videti vedri in spokojni, kar sem si tako zelo želela zase. Postopoma sem začela sprejemati dejstvo, da nad drugimi ljudmi nimam nadzora. Skrb za svoje najbližje družinske člane in prijatelje sem ljubeče predala v roke njihove višje sile in bila presenečena, koliko časa sem imela kar naenkrat zase, za razvijanje svojih interesov in konjičkov. Ponoči sem začela bolje spati, ker mi ni bilo več treba razmišljati, kako bom rešila težave drugih.

Pred Al-Anonom sem imela velike težave s tem, da sem se vedno počutila odgovorno za alkoholika in za druge. Opuščanje iluzije, da druge ljudi lahko kontroliram, mi je v veliki meri pomagalo, da sem se počutila bistveno manj odgovorna za ravnanje drugih. Ko sem nehala izsiljevati rešitve, so moji bližnji imeli do mene manj razlogov za zamero in prav neverjetno, kako so si znali otroci mojega moža urediti svoje življenje brez mojega vmešavanja.

Nedavno sem kupila robotski sesalnik, ki deluje na podlagi brezžičnega omrežja in počisti vso hišo. Po opravljenem delu je sesalnik javil, da je zaključil svoj cikel in da se bo vrnil na postajo. Opazovali smo ga, kako vijuga proti postaji. Izbral si je nekam nenavadno pot in eden od pastorkov se mu je postavil po robu in ga s tem prisilil, da je spremenil svojo smer in šel po drug poti. Kar stisnilo me je v grlu, ko sem se zavedela, da sem sama podobno ravnala z življenji svojih bližnjih.

Tako kot brezžična naprava moj sesalnik tudi višja sila vodi moje bližnje po poti, ki jim je namenjena, ne da bi bilo potrebno moje vmešavanje!

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (maj 2021)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, september 2021.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena 7 mesecev nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.