Izberite si še kakšno zgodbo:


Ko dajem, prejemam

(v originalu: I Get When I Give)

Ko sem začela obiskovati srečanja Al-Anona, sem bila čustveno in fizično izčrpana od drame, ki je vladala v mojem zakonu. Imela sem komaj dovolj energije, da sem se peljala na srečanje in nazaj. Neko članico iz moje matične skupine sem prosila, če bi bila moja mentorica: Bila je že mnogo let v programu in želela sem si doseči to, kar je dosegla ona. Takrat nisem vedela, da je v programu opravljala že veliko služiteljskih funkcij. Bila sem presenečena in odklonilna, ko me je takoj spodbudila, naj se lotim služenja. Ali ne vidi, da imam že doma dela čez glavo? Ker sem se bala, da jo bom razočarala, sem se nerada javila za funkcijo tajnika skupine.

Po le nekaj mesecih služenja v tej vlogi se je nenadoma sprostilo mesto predstavnika skupine in mentorica me je spet spodbudila, naj se javim. Spet sem se upirala, saj sem se počutila še vedno precej nova. Zagotovo bi bil nekdo z več znanja o programu boljša izbira! Poleg tega je šlo tu za potovanja na tri skupščine letno in udeležbo na mesečnih regionalnih srečanjih. Meni se je to zdelo veliko dela! Rekla sem, da bom premislila. Njen odgovor si bom za vedno zapomnila: “Ko sem prisotna na službenih srečanjih, ko se peljem tja v avtu z drugimi člani Al-Anona, ali ko opravljam kakršnokoli drugo služiteljsko delo, se osredotočam na načela programa Al-Anona, ne pa na svojo obsedenost z alkoholikom.

Imela je zelo prav. Ko sem se ukvarjala s služenjem, sem počasi svojim zdravim mislim dovolila, da so nadomestile nezdrave. Na začetku sem bila zelo nervozna in nesamozavestna, ker sem bila prepričana, da je stvari treba narediti na točno določen način. Nisem želela pritegovati negativne poznosti s kakšnimi napakami. A potem sem videla, če sem kaj pozabila, da me je kdo obzirno opomnil, nikoli pa mi ni nihče ukazoval, kako moram kaj narediti. Radi so me imeli, tako kot sem, in vedno so se zahvalili za moje služenje.

Sčasoma sem se začela z veseljem javljati za služenje, ker sem vedela, koliko bolje se bom počutila. Zdaj pa imam kot novo zaposlena na Svetovnem službenem uradu širši pogled na to, kako skupni učinki služenja članov ustvarjajo enotnost v naši skupnosti. Ko vsak od nas opravi svoj del – nekdo vodi srečanje, drugi sprejme nove člane, tretji sodeluje pri organizaciji kakšnega dogodka – s tem pomagamo drugim okrevati in rasti, v vseh delih sveta.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (november 2020)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, januar 2021.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena dva meseca nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.