Izberite si še kakšno zgodbo:


Ne želim se več skrivati pred življenjem

(v originalu: I don't Want To Hide from Life Anymore)

Izolacija je izraz, ki ga pogosto povezujemo z zaporniki in osebami z nalezljivimi boleznimi. Ko pa sem jo povezala z boleznijo alkoholizma, je zame dobila popolnoma nov pomen. Nedavno sem se upokojila. Služba, ki sem jo imela, mi je mnogo let nudila veliko prijateljev in bila druga družina. Vedno sem bila družabna in uživala sem v stikih z drugimi. Kljub vsem tem prednostim sem se bila pripravljena upokojiti in ne več biti omejena s fiksnim urnikom. Nikoli si ne bi mogla niti predstavljati, kakšen preobrat se bo zgodil kmalu po moji upokojitvi. Takrat sva z možem namreč ugotovila, da je najina hčerka alkoholičarka – s posledicami, ki so že precej ogrožale njeno življenje.

Ko je začela terapijo, sem prekinila stike s skoraj vsemi ljudmi, razen s tistimi, ki so bili tam zraven. Bilo mi je nerodno, o tem govoriti s svojo družino ali prijatelji, in vedela sem, da tudi moja hči ne želi, da bi zvedeli za njene težave. Z možem nisva hodila nikamor več, razen na obisk k njej na zdravljenje. Sčasoma se je zdelo, da ji gre bolje, a še vedno sem se bala iti z doma. Kaj pa, če pokliče, ali pa če pokliče kdo, ki bo povedal, da se ji je kaj zgodilo. Ves ta čas sem res izgubljala svojo razsodnost in ob živce spravljala sovjega moža. Poskušala sem nadzorovati vse, kaj je najina hči počela. Prepričevala sem se, da bi jaz lahko dosegla, da bo nehala piti, če bo le poslušala mene, svojega očeta in svojega moža.

Ko je šla na zdravljenje drugič, sem bila prepričana, da je vse skupaj moja krivda. Če bi bila jaz bolj neizprosna, sem mislila, ne bi bila povratnik. No, izkazalo se je, da je bil to prvi korak na poti mojega lastnega okrevanja, za kar se imam zahvaliti hčeri. Priporočila mi je, naj grem na Al-Anon in si kupim knjigo Kako deluje Al-Anon za družine in prijatelje alkoholikov, kjer bom več zvedela o programu in o tej temi. Kupila sem si izvod in bila čisto prevzeta od tega, kaj je pisalo o alkoholizmu in o al-anonskem programu. Začela sem obiskovati eno od družinskih skupin Al-Anon in tam našla prijazne ljudi, ki so razumeli, kaj prestajam. Poslušali so me, nihče me ni obsojal, ko sem delila strah in solze – a tudi sama sem poslušala in se učila iz njihovih izkušenj. V Al-Anonu sem se naučila, da prihajam zaradi svojega okrevanja in drugačnega razumevanja same sebe. Najini hčeri gre zdaj s pomočjo AA-ja mnogo bolje in tudi naš odnos je boljši, kot kdajkoli prej. Naučila sem se, da se mi ni treba izolirati in da si lahko dovolim uživati življenje, z družino in prijatelji.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (november 2018)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, december 2020.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena mesec dni nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.