Izberite si še kakšno zgodbo:


To je res družinska bolezen

(v originalu: It truly is a family disease)

Ni lahko biti v odnosu z aktivnim pivcem, še posebno, ko je tisti, ki pije – lasten brat. Ko ga obiščem, mi je kar slabo, ko vidim, kakšne so že posledice njegovega pivskega problema. Vedno znova se poskušam pogovoriti z njim, a ko je trezen, se me večinoma izogiba. Z mano se pogovarja le v pijanem stanju, takrat je celo zelo zgovoren. Težava je v tem, da se naslednji dan komaj spomni, o čem sva govorila, potem se pa spet izogiba pogovoru z mano. Včasih ima obdobja, ko neprekinjeno pije – cele dneve, včasih tedne.

V Al-Anonu sem začela spet upati. Zvedela sem, da ima moj brat bolezen, ki se imenuje alkoholizem. Bilo mi je v veliko pomoč brati o lastnostih te bolezni in se zavĕsti, da tiči v njegovi bolezni razlog za to, kako reagira na stvari, ne v tem, da me nima rad. Zvedela sem tudi, da nisem povzročila njegove bolezni, da je ne morem preprečiti, niti pozdraviti. Naučila sem se, da danes lahko izbiram, kako se bom odzvala na njegovo vedĕnje – naj bo pijan ali trezen. Lahko ga obravnavam s spoštovanjem, razumevanjem in sočutjem ali pa z nadzorstvom in grajo. Za prvo možnost potrebujem pogum in veliko spokojnosti. Če se bom odzvala negativno, pa vem, da bom prej ali slej čutila zamero, osramočenost in krivdo.

V Al-Anonu sem se naučila besed in fraz, ki jih lahko uporabim, da v odnosu z bratom postavljam ostre meje, a na ljubeč način. Čeprav se jih je težko spomniti, ko si stojiva nasproti v težavnem položaju, a mi pomagajo, da ne reagiram na njegovo vedĕnje. Naučila sem se tudi, da zanj ne počnem stvari, ki jih mora narediti sam, na primer, da sam skrbi za svoje finančne obveznosti. A ko govorim z njim, mu dam vedeti, da nisem daleč stran, da me lahko kadarkoli pokliče, če me bo potreboval. Ta meja je tanka črta. Zelo moram biti previdna, da je ne prekoračim in včasih se je take meje težko držati. A možnost, da lahko govorim o svojih čustvih z drugimi člani in poslušam njihove izkušnje, mi daje pogum in pomaga, da se spomnim, da s to težavo nisem sama.

Ko se osredotočam nase, namesto na brata, lahko vidim, da je alkoholizem družinska bolezen, saj imam zaradi nje posledice tudi jaz. Dobra novica pa je, da mi gre z uporabo orodij, ki jih nudi Al-Anon, lahko vedno boljše in da okrevam. Zdaj vem, da bo brat nehal piti, ko bo pripravljen zaprositi za pomoč. Jaz pa medtem lahko trpim ali pa ostajam pozitivna v skrbi za svoje lastno okrevanje in svoje življenje.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (september 2018)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, december 2020.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena dva meseca nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.