Izberite si še kakšno zgodbo:


Vztrajnost terapevtke

(v originalu: The Persistent Professional)

Še vedno se dobro spominjam, kako sem prišla na prvo srečanje Al-Anona. Končno sem počasi le spoznala, da mi moža ne bo uspelo pripraviti do tega, da bi nehal piti. Poskusila sem že vse, kar mi je prišlo na misel, nazadnje sem prišla do sklepa, da bom reševala sebe. Že večkrat sem iskala pomoč pri svetovalcih, a tokrat sem našla terapevtko, ki je bila seznanjena s programom. Takoj je prepoznala, da spadam tja. Vsak teden, ko sem ji pripovedovala o tem, kaj se mi je dogajalo ali o svoji jezi, me je vprašala: »Se vam ne zdi, da spadate v Al-Anon?«

Močno sem se upirala, saj sem bila prepričana, da nisem ena izmed tistih, ki se poročijo z alkoholikom. Nikakor nisem hotela biti ena izmed tistih žensk! Tip ženskega predpražnika, ki dovoljuje, da drugi hodijo po njej. Nisem bila neodločna. Lahko sem se odločala. Da bi se bila lahko poročila z alkoholikom? Kako bi lahko to priznala?

Tedni so minevali. Svetovalka mi je še naprej postavljala eno in isto vprašanje. Končno sem le rekla: »V redu.« Odločila sem se iti na srečanje, a le zato, da jo utišam, da bo nehala govoriti o tistem programu.

Nedaleč stran od mene je bilo srečanje čez dva dni ob enajstih dopoldne. Imela sem dva predšolska fanta, kar je pomenilo, da bo treba najti varuško, če bom hotela iti. Vedela sem, da jo bo v tako kratkem času težko najti, sem pa tudi upala, da je vsekakor ne bom našla! A sem jo. Moja naslednja dilema je bila, kaj obleči. Vedela sem, da je prostor v cerkvi. Ali to pomeni, da moram obleči “obleko za v cerkev”? Ne bi rada izstopala. Nisem hotela, da bi me kdo opazil, kar bi bilo mogoče, če bi bila neprimerno oblečena.

Dobro se spominjam ene izmed žensk, zapomnila sem si celo njeno ime. Rekla je, da na srečanja prihaja po trikrat ne teden, osem let. Bila sem čisto zgrožena! Biti mora strašno, če moraš to početi samo, da preživiš! Lahko mi verjamete, da sama tega nisem imela namena početi. Jaz bom “dojela” in opravila s tem mnogo hitreje. A danes razumem. Prihajala je, ker je tako želela. Ker se je bolje počutila, ker je bila polna upanja in ker se je spet lahko smejala. Postala je vedra in spokojna! Danes imam vse to tudi jaz, zahvaljujoč vztrajnosti terapevtke, ki ni sprejela mojega zanikanja. Našla sem upanje. Našla sem svoj dom.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (september 2018)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, februar 2020.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena dva meseca nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.