Izberite si še kakšno zgodbo:


Jasnejša slika

(v originalu: A Clearer Picture)

O sebi sem mislila, da sem popolna, tako da si nisem znala razložiti, zakaj sem tako žalostna in nesrečna. Odraščala sem v družini z obema staršema, ki sta imela dober zakon. Moja mama si je zelo prizadevala, da me je naučila, kako se naredi popolna pita s hrustljavo skorjico, in kako se ploščice očistijo z zobno ščetko. Naši sorodniki in družinski prijatelji niso pili, razen občasno, kakšnega piva ali vina ob praznikih. Zame je bil alkoholik pijanec za točilnim pultom ali na ulici. Potem sem spoznala svojega moža. V prvem mesecu ga nisem nikoli videla treznega. Bil je jezen in nasilen, jaz pa prestrašena in utrujena od samega truda, da bi bila, kar se da, najboljša žena in mama, saj se on mogoče ne bi tako jezil. Pojma nisem imela, kaj bi lahko bilo narobe – ne z mano, ne z njim. Ko sva se približevala najini petindvajseti obletnici poroke, nisem vedela, ali naj priredim zabavo, ali naj se ločim.

Za nekaj časa sva poskusila s terapijo, a je moj mož prenehal hoditi, brž ko so vprašanja postala prenaporna. Več ljudi mi je priporočilo Al-Anon, a niso mi povedali, kako se znebiti stiske, ki sem jo čutila. Vseeno sem se odločila, da poizkusim. Zdaj prihajam že več mesecev in sem zadovoljnejša. Nase in na svoje življenje sem začela gledati brez plašnic na očeh. Sebi sem bolj všeč, kot sem si bila kdajkoli, in začela sem popravljati odnos s svojimi otroki. Čeprav se nerada ukvarjam s svojimi pomanjkljivostmi, mi je prav to pomagalo, da sem postala mirnejša. Ne kot otrok, niti kot zakonska žena se nikoli nisem počutila dovolj dobro, a zdaj s pomočjo Al-Anona spoznavam, da imam svoj lastni jaz – z vsemi napakami in talenti.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (september 2018)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, december 2019.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena 4 mesece in pol nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.