Izberite si še kakšno zgodbo:


Al-Anon »je prijel«, ko sem ga najbolj potrebovala

(v originalu: Al-Anon started to »kick in« when I needed it most)

Že trinajst let sem hvaležna članica Al-Anona. Moje življenje se je vsekakor izboljšalo. Osredotočam se nase in delam stvari zase. Moj mož manj pije in bolj sva prijazna drug do drugega. A življenje se hitro spreminja.

Tako je ta teden že dvakrat prišel domov pijan. Ko sem včeraj zvečer okrog pol enajstih s psom stala na dovozu pred hišo, je izza vogala z veliko brzino pripeljal avto. Bil je moj mož. Priletel je na dovoz in še čez v garažo, kjer je zadel v zadnjo steno in vanjo naredil veliko luknjo. Hvaležna sem, da ni prišel skozi steno.

 

»Besede, s katerimi sem ga hotela kaznovati, so izpuhtele skozi okno in spet sem se osredotočila le nase.«

 

Ko se je vlekel ven iz avta, sem začutila, kako je moja spokojnost odskočila za dva koraka nazaj. Kakšna jeza me je zagrabila! Najraje bi ga zmlatila in se zdrla nad njim. A hvala bogu je »prijel« Al-Anon. Spomnila sem se nameč, da se ne morem pogovarjati ali sporazumevati z nekom, ki si je privoščil preveč pijače. Zmajala sem z glavo in odšla v hišo. Nato sem sedela v svoji spalnici in vadila litanije, ki mu jih bom napela zjutraj – nič lepega ga ni čakalo. Jeza ni popustila, tako da sem imela zelo nemirno noč.

Zjutraj sem se odločila, čakajoč, da vstane s postelje, da tačas lahko prebiram zadnji izvod Foruma. Po nekaj straneh sem ugotovila, da sem se pomirila. Nadaljevala sem z branjem, dokler nisem začutila, da imam spet svojo spokojnost. Spoznala sem, da besede, izrečene v jezi, ne morejo doseči ničesar, le višja sila je tista, ki lahko kaj doseže. Molila sem k bogu in nadaljevala z branjem al-anonske literature.

Besede, s katerimi sem ga hotela kaznovati, so izpuhtele skozi okno in spet sem se osredotočila le nase. Vedela sem, da moram »spustiti in bogu prepustiti«, če želim biti kos tej situaciji. Ko je mož končno prišel z zgornjega nadstropja, sem mu rekla, da mi ni vseeno zanj, a da si mora najti pomoč. Potem sem poiskala urnik in pogledala, katerega srečanja se lahko udeležim. Tako hvaležna sem za vsa orodja, ki mi jih nudi Al-Anon.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (julij 2014)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, julij 2018.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena 4 mesece in pol nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.