Izberite si še kakšno zgodbo:


Nisem vedela, kako imeti rada samo sebe

(v originalu: I didn't know how to love myself)

Ko sem na srečanju skupine govorila o tem, kako se v zakonu počutim osamljeno in neljubljeno, mi je bilo predlagano, da naj imam najprej rada samo sebe. (Vedno sem se nasmihala, ko sem to slišala, ker mi je pomagalo prikriti zadrego). Takšnih izjav nisem prenašala, dojemala sem jih kot preveč posplošujoč in osladen pristop do mojih resnih težav. Imela sem mnogo večji problem, in sicer da nisem vedela, kako naj bi imela rada samo sebe.

Moja starša alkoholika, ki sta bila v funkciji mojega vzornika, tudi nista vedela, kako imeti rada sama sebe. Če bi znala, sem prepričana, da bi zmogla izkazovati ljubezen do nas, ne pa da sta nas puščala same v »orbito«. Prepričana sem, da sem izbrala nasilnega alkoholičnega moža, ker je tudi on tako ravnal z mano. Vse me je zelo spominjalo na otroštvo. Na žalost nihče izmed njih ni mogel dajati drugim nečesa, česar sam ni dobil.

Sčasoma sem v Al-Anonu »pričela verjeti«, da imam že vse v sebi, kar bom kdajkoli potrebovala. Nič več mi tega ni treba iskati izven sebe. A brž ko to pozabim, znova začenjam hoditi naokrog s tistim mojim starim zanašanjem na druge, s tisto strašno mislijo, da me bodo drugi osrečili in odrešili, kar povzroči, da ponovno doživim prenekatere resnično osamljene in nesrečne dni.

Al-Anon uči, da je moja bolezen v zaznavanju in da mi ni treba posedati naokoli in čakati na ljubezen. Lahko spremenim, kar morem, prav tu, kjer sem. Ko se počutim osamljeno in neljubljeno, sem najbrž osamljena zaradi sebe in se najbrž ne trudim dovolj, da bi poskrbela zase, za svoj um, telo in duha. Lahko ukrepam in to spremenim.

Moja mentorica me je učila, naj geslo: »Naj se začne z menoj« udejanjam tako, da si naredim seznam stvari, ki jih rada počnem in mi prinašajo veselje. Naročila mi je tudi, naj jih redno počnem in naj bom ponosna na svojo izbiro in odločitev.

Moj seznam izgleda takole: dnevna meditacija, fotografiranje zunaj, sprehodi, vrtnarjenje, branje sede z dvignjenimi nogami, igranje klavirja in peka kruha z bučkami ali bananami.

S pomočjo mentorice sem spoznala, da moram, če si želim več ljubezni v svojem življenju, vaditi geslo: »Najprej najpomembnejše«. Kajti ko delam stvari, ki jih imam rada, me obhajajo občutki sreče in zadovoljstva in začenjam verjeti, da se bo tudi še vse drugo postavilo na svoje mesto.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (april 2014)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, junij 2018.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena 3 mesece nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.