Izberite si še kakšno zgodbo:


Nič več nisem sama

(v originalu: »I'm no longer alone«)

 

Moja mama ni pila, a je svoje življenje posvetila mojemu očetu, ki je rad pil. V otroštvu sem – kot srednja od treh deklet s še enim mlajšim bratom – pogosto čutila sočutje do mojega očeta. Za udarce, ki sem jih od njega dobivala, sem krivila mamo.

Imela sem dva moža alkoholika, dva otroka in štiri vnuke. A kljub temu sem se počutila popolnoma sama. Sem jaz razočarala njih ali so oni razočarali mene?

Potem ko sem več mesecev živela čisto sama in so bili moji edini prijatelji tujci na Facebooku, sem prebrala objavo o Al-Anonu in se odločila, da pokličem. Prisrčna ženska me je prišla iskat in me odpeljala na moje prvo srečanje.

Prva stvar, ki sem se je naučila, je bila, da je alkoholizem bolezen. Tega se nisem zavedala in dalo mi je precej snovi za razmišljanje do naslednjega srečanja. Spraševala sem se, ali je Al-Anon sploh pravi kraj zame, ko pa sem živela sama in v mojem življenju ni bilo nikogar več. Zakaj bi še naprej hodila na tista srečanja?

Postalo mi je jasno, da se moram pozdraviti, četudi nimam nikogar. Oklepala sem se vsake besede, ki sem jo slišala na srečanju. Spoznala sem, da mi leta zahajanja v cerkev niso prinesla takega miru, kot ta srečanja. Vera, ki sem jo imela v svojega Boga, je bila vedno močna. Geslo »Spusti in bogu prepusti« me je že od nekdaj reševalo, še preden sem prišla v Al-Anon. Sem borka, božji otrok. Za svojo družino sem se potrudila po svojih najboljših močeh.

Na vsakem srečanju sem slišala spodbudne besede, ki so mi pomagale preživeti teden. Še naprej sem obiskovala srečanja in spoznala, da sem na pravem kraju, tam, kjer moram biti. Našla sem družino, z ljudmi, ki so razumeli hudo, ki ga povzroča alkoholizem. Pomagali so mi mnogo bolj kot zdravstveni delavci, s katerimi sem imela opravka v preteklosti.

Še naprej rastem in si nabiram znanje o tem, da moram skrbeti zase. Zavedam se, da sem edina oseba, nad katero imam nadzor. Ne morem popraviti svoje družine. Zdaj lahko skrbim le zase. Živeti sama je izziv in obiskovanje srečanj je moja nagrada. Nič več nisem sama.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (september 2015)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, 2. marec 2018.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena 3 mesece nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.