Izberite si še kakšno zgodbo:


Prvo al-anonsko srečanje je bilo zame presenečenje

(v originalu: My first Al-Anon meeting surprised me)

 

V Al-Anon sem prišel pozno v svojem življenju, prepričan, da se mi že približuje njegov konec. Stvari so bile take, kot so bile, ne take, kot sem želel, da bi bile. Imel sem prijatelje, ki so bili srečni in zadovoljni, a jaz nisem mogel biti. Za to sem krivil ženino pitje, ki je vse pokvarilo: meni, njej in nama. Bil sem nesrečen.

Bil sem dober in predan učitelj. Najboljše trenutke svojega življenja sem doživljal, ko sem poučeval, in ko nisem, je bila moja duša zadrgnjena in prestrašena. Mirni trenutki so bili v mojem življenju redke izjeme.

Prvo al-anonsko srečanje je bilo zame presenečenje. Nihče ni govoril o osebah in okoliščinah, ki so jim uničile življenje. Videti je bilo, da program Dvanajstih korakov ni imel namena, da bi mi pomagal urejati mojo ženo. Ponujal pa je, da mi pomaga pri urejanju samega sebe.

Vprašali so me, kaj rad počnem za zabavo. Nisem vedel ali pa se nisem mogel spomniti. Predstavili so mi Dvanajst korakov. Zmogel sem si priznati svojo nemoč in svojo neobvladljivost, ne pa svoje nerazsodnosti ali dejstva, da potrebujem pomoč »neke višje sile«. Vzgajali so me v cerkvi, kjer je bil bog moški, belopolt in avtoritaren, in je z mano govoril preko cerkvenih voditeljev, ki so bili moški, belopolti in avtoritarni. Še več česa takega nisem bil pripravljen sprejeti.

 

Al-Anon
»Težko sem nehal pomagati svoji ženi, da bi nehala piti.«

 

To je bil samo del nerazsodnosti mojega življenja. S pomočjo svoje domače skupine in mentorja sem začel okrevati. Počasi, korak za korakom sem se spreminjal in postopoma mi je šlo na bolje. Težko sem nehal pomagati svoji ženi, da bi nehala piti. Vseeno sem se počasi le naučil poskrbeti zase. S tem se je najin odnos spremenil, kar je njej dovoljevalo, da se sama spoprime s svojim življenjem. In se je in še vedno se. Moje okrevanje je bilo zanjo blagoslov.

S pomočjo svojega okrevanja sem se spomnil svojega otroštva, svoje mladosti, alkoholizma v naši družini in zlorabe s strani starejšega soseda. Začel sem videvati posledice vsega tega na moje celotno življenje, vključno s priložnostjo, da še izboljšam svoje okrevanje.

Odnos z višjo silo je bil največji in najkoristnejši korak v mojem okrevanju. Na začetku mi je mentor priporočil, naj ravnam, kot da že verjamem vanjo. K višji sili sem se zatekal po pomoč glede mnogih pomembnih in težkih zadev. Vedno mi je pomagala, pogosto na prav presenetljive in čudežne načine. Danes je moja dnevna sopotnica.

Zdaj je že več kot dvajset let, odkar sem se začel spreminjati v Al-Anonu. To so najboljša leta mojega življenja. Vsak novi dan mi prinese zadovoljstvo in spokojnost. Njun izvor ni v tem, kar drugi govorijo ali delajo ali kar se dogaja okoli mene. Življenje ni vedno lahko, a vedno je polno radosti in lepote. Zdaj ju znam videti vsak dan več.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (november 2016)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, 1. november 2017.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena mesec dni nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.