Izberite si še kakšno zgodbo:


Našla sem izhod zase

(v originalu: Finding my way out)

 

Ker sem več kot 50 let preživela v alkoholičnih družinah z alkoholičnimi odnosi, sem bila popolnoma vpeta v norost, ki jo je povzročala izpostavljenost alkoholizmu. To je bilo normalno, sprejeto in pričakovano. Dobro sem bila vzgojena, a vse se je prikazovalo drugače – po malem sprevračalo, da je pomagalo pivcu še naprej plavati v pijači. Vsa pravila v hiši so bila postavljena tako, da je bil mir in da se je prikrival problem. Od nas, družinskih članov, se je pričakovalo, da za varovanje družinske skrivnosti žrtvujemo svoje dostojanstvo in svojo verodostojnost. To je bila naša dolžnost!

Enkrat je bilo končno le dovolj. Vedela sem, da je nekaj narobe, a edino, kar sem zmogla videti, so bile težave. Izhoda iz njih nisem videla! V Al-Anonu sem že enkrat prej iskala pomoč, a sporočila so se takrat kar odbila od mene. Nisem mogla razumeti, da se je treba osredotočiti nase in ne na alkoholika. Le kako bi mogla? Ali ni bila konec koncev moja naloga, da zaščitim ugled družine in vzdržujem iluzijo o zdravi družini?

 

»Ali ni bila konec koncev moja naloga, da zaščitim ugled družine in vzdržujem iluzijo o zdravi družini?«

 

Ko sem dosegla svoje dno, sem se, nerada, ponovno vrnila v Al-Anon in se odločila vztrajati. Nekaj že mora biti na tem! In že kmalu sem opazila nekaj, česar prej nisem videla. Al-Anon je ponujal rešitve. Ko sem prisluhnila, sem začenjala razumeti, zakaj se nisem mogla nikamor premakniti. Problemi so me posrkali vase, bolezen pa me je držala ujeto.

Odločila sem se, da bom preusmerila svojo pozornost na iskanje rešitev in naredila odmik od alkoholikove bolezni. To je bilo zelo težko. A s pomočjo dobre mentorice in ljubeče domače skupine je počasi vendarle začelo delovati. Med tem ko sem si prizadevala najti rešitev, so se začele težave kar manjšati. Kmalu je bilo rešitev več kot bolezni – in našla sem izhod zase.

Kot kapitan ladje, ki naravna smer proti obzorju, imam zdaj tudi sama svojo vizijo, ki jo naravnavam v želeno smer. »Rešitev, ne bolezen« je postala moja mantra. Na pameten način me opominja, naj ne neham iskati rešitev – ampak se neham ukvarjati z boleznijo.

Danes je moje življenje čisto drugačno. Smer sem naravnala proti novim deželam in oddaljenim obalam. Včasih se znajdem v okoliščinah, za katere si nisem nikoli mislila, da jih bom spoznala. Končno postajam oseba, kakršna sem si vedno želela biti.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (julij 2017)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, 2. december 2017.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena leto dni nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.