Izberite si še kakšno zgodbo:


Lotim se lastne inventure

(v originalu: Taking my own inventory)

 

Ko sem pred mnogimi leti prišla v Al-Anon, sva bila z možem poročena sedem let in sva imela tri majhne sinove. Čeprav je imelo njegovo pitje veliko negativnih posledic za vso družino, sem ostala v zakonu, ker sem se počutila finančno in čustveno ogrožena.

Nedavno sva se z možem med večerjo pogovarjala in jaz sem mu pripovedovala o svojem obiskovanju Al-Anona. Mož je začel govoriti o svoji izkušnji z AA-jem in o tem, da še vedno ni prepričan, čeprav so mu srečanja všeč, da sploh spada tja. Rekel je, da ni imel problema z alkoholom, ampak z odnosom do alkohola.

Bila sem šokirana. Najraje bi bila zavpila: »Se mar ne spomniš vseh tistih noči, ko si prihajal domov pijan, ko si obležal pred avtom ali ko si klical na pomoč, ker si se z avtom zvrnil v jarek ali ker te je ustavila policija?« A sem ga le nejeverno gledala, ko je dodal: »Pravzaprav sem bil pijan le enkrat na teden, mogoče bolj zaradi pivske razvade.« Začutila sem močno potrebo po tem, da razčistim z njim in njegovo pripovedjo.

 

»Se mar ne spomniš vseh tistih noči, ko si prihajal domov pijan, ko si obležal pred avtom
ali ko si klical na pomoč, ker si se z avtom zvrnil v jarek ali ker te je ustavila policija?«

 

Potem pa so mi prišli na um in do srca nauki, ki sem jih slišala v Al-Anonu; ničesar nisem rekla, samo mirno sem se umaknila stran.

Ni mi bilo treba tega, da bi se lotila njegove inventure ali da bi mu po vseh teh letih očitala, kaj je kdaj počel. Ne nazadnje, čigava norost je bila hujša? Njegova zasvojenost z alkoholom ali moja zasvojenost z njim? Kako naj njega obsojam zaradi zanikanja, ko pa sem tudi sama toliko let živela v zanikanju in svojega lastnega uničevalnega vedênja nisem opazila?

Višja sila mi daje priložnosti, da prvi, drugi in tretji korak udejanjam vedno znova – in to je bila nova priložnost. Včasih sem potrebovala več dni, da sem lahko spustila svojo jezo. Zdaj pa se na hitro spomnim teh korakov in potem »spustim in bogu prepustim«. Namesto da bi več dni kuhala jezo in zamero, zdaj traja le kako uro, dase vrnem v spokojnost; berem literaturo, pokličem mentorico in zmolim kakšno molitvico kot na primer: »Njega blagoslovi, mene spremeni.«

Z Al-Anonom sem našla duhovno skupnost, po kateri sem hrepenela. Danes je moja odločitev izbira, da vztrajam v zakonu zaradi ljubezni in razumevanja. Moj zakon in jaz sva posledica čudeža, ki se zgodi v programu; naučila sem se živeti srečno in zadovoljno, pa »najsi alkoholik še vedno pije ali ne«.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (januar 2018)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, 3. januar 2018.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena mesec dni nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.