Izberite si še kakšno zgodbo:


Moje prvo al-anonsko srečanje: Mislil sem, da nisem prišel prav

(v originalu: My first Al-Anon meeting: I didn't think I was in the right place)

Ko sem šel prvič na srečanje Al-Anona, sem pravzaprav mislil, da nisem prišel prav, saj alkoholičarka, s katero sem živel, ni več toliko pila. Uspelo ji je dobiti tablete proti bolečinam na recept. Le nekaj tednov pred tem se je predozirala, tako da so jo morali oživljati. Ko so jo peljali v bolnico, sem padel na kolena in prazno strmel v nebo. Ničesar več nisem čutil in ničesar imel, ne Boga, na katerega bi se obrnil, ne molitve, ki bi jo molil.

Na prvem srečanju sem skupini razložil svojo dilemo glede vprašanja, ali sem prišel prav in vsi so mi v en glas odgovorili, da sem na pravem kraju. Ena izmed članic je povedala celo svojo zgodbo o tem, kaj je njo prineslo v Al-Anon. Nisem mogel verjeti svojim ušesom. Je spremljala potek mojega življenja? Čisto me je presenetilo, da kdo lahko razume, kako je živeti en dan mojega življenja. Še bolj pa me je presenetil občutek, da je breme, ki sem ga nosil, padlo z mojih ramen. Ni se mi bilo več treba skrivati za fasado, ki sem jo ustvarjal, da bi delal vtis na druge. Ni mi bilo več treba skrivati, da trpim, ker živim s človekom, ki ga je ta bolezen popolnoma uničila. Domov sem si odnesel literaturo in spet prišel naslednji teden. Poslušal sem, bral in pripovedoval o tem, kako se počutim. Postal sem voljan, da sprejmem njihova priporočila.

 

»Čisto me je presenetilo, da kdo lahko razume, kako je živeti en dan mojega življenja.«

 

Začel sem obiskovati tudi druga srečanja, kjer sem bil prav tako lepo sprejet, kot na prvi skupini, ki je postala moja domača skupina. Našel sem si mentorja in začel, sprva sicer počasi, delati po Korakih. Spoznal sem boga, ki si ga razlagam po svoje, in se začel z njim duhovno povezovati. V meni je začel vznikati nov, srečnejši, mirnejši človek – takšen, kakršnega se pravzaprav nisem poznal.

Danes sem hvaležen ljudem, ki so bili na srečanju tistega večera, ko sem prišel prvič in privlekel s seboj vso tisto prtljago dveh alkoholičnih zakonov. Hvaležen sem za program okrevanja in za osvobajanje, ki sem ga deležen, ko delam po Korakih. Upam samo, ko se bo kdo drug kot jaz takrat obupno potreben pomoči privlekel v prostore Al-Anona, da bom tistega večera tam, da bom lahko povedal svojo zgodbo, da bom lahko dal, kar sem takrat sam prejel, da jih bom sprejel odprtih rok in odprtega srca – tudi, ko ne morejo sprejeti samih sebe.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (junij 2015)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, april 2018.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena 11 mesecev nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.