Izberite si še kakšno zgodbo:


Zaslužim si biti srečna

(v originalu: I deserve to be happy)

 

Ko sem prišla v Al-Anon, sem bila jezna, užaljena in vase zaprta ženska. Svoje starše, brate in sestre sem izključila iz svojega življenja, ker nisem hotela, da bi vedeli, kaj se dogaja. Vedno sem upala, da se bo pitje nehalo in da nikomur ne bo treba vedeti, kaj se pri nas doma dogaja. Seveda mi jih ni uspelo preslepiti. Potem me je sestra, ki je že leta obiskovala Al-Anon, enkrat le vprašala, če me skrbi pitje mojega moža. Rekla sem, da me. »Potem potrebuješ Al-Anon,« je rekla. Tako sem šla prvič na srečanje.

Po tem, ko sem več let obiskovala Al-Anon, prebirala literaturo, si našla mentorico in korake in izročila vnašala v svoje življenje, sem se naučila, kako z aktivnim alkoholizmom živeti dokaj mirno in spokojno. V zakonu nisem bila zadovoljna, a se mi je zdelo, da druge izbire nimam, kot da v njem vztrajam. Videla sem, kako so ločitve mojih treh sester prizadele starša. Nisem jih želela še enkrat temu izpostavljati. Bilo me je tudi strah živeti sama in biti odgovorna zase in svoje življenjske stroške.

Medtem se je zdravje očeta zelo poslabšalo. Nekega jutra je mama klicala, da so ga odpeljali na urgenco. Vse brate in sestre nas je prosila, naj pridemo v bolnišnico, ker je bilo videti, da se približuje koncu svojega življenja. Vsi smo ga prišli na kratko obiskat, da bi se poslovili.

Ko sem šla noter, je bil komaj še pri zavesti, s kisikovo masko na obrazu. Prijela sem ga za roko, mu povedala, da ga imam rada, naj se neha boriti, naj diha in prepusti. Edino, kar je še lahko naredil, je bilo, da je stisnil mojo roko. Mama je morala govoriti namesto njega. Povedala mi je, da ga je skrbelo zame in da si je želel le, da bi bila zadovoljna. Takrat se mi je posvetilo, da sem mislila, kako ščitim svoje starše, v resnici pa sta bila zaradi mene žalostna, ko sta gledala moj nesrečni zakon. Začutila sem, da mi je oče, preden je umrl, dal dovoljenje, da zaključim svoj zakon.

 

Al-Anon
»Naučila sem se biti neodvisna in se postaviti zase.«

 

Pripravljena sem bila na spremembo. V nekaj mesecih sem možu povedala, da se želim ločiti. Želela sem si neboleče ločitve, a sem spoznala, da bo po petindvajsetih letih zakona moralo malo tudi boleti. S pomočjo prijateljev iz Al-Anona in družine sem predelovala svoj zakon, žalovala za njegovim koncem in preživela, ne da bi me srce preveč bolelo.

V Al-Anonu sem zvedela, da imam možnost izbire in da si zaslužim biti srečna. Naučila sem se biti neodvisna in se postaviti zase. Naučila sem se, da se z višjo silo ob sebi lahko soočim s svojimi strahovi. Naučila sem se biti odprta in pripravljena sprejeti božjo voljo zame; očeta pa sem izročila v božje roke, naj popazijo nanj. Zaradi Al-Anona sem spoznala in se poročila s svojim drugim možem, ki je alkoholik v okrevanju in obiskuje Anonimne alkoholike. Kako fino je, da doma skupaj delava vsak po svojem programu.

Včasih pri svojih otrocih opazim posledice odraščanja v alkoholični družini. Dva sta pred mnogimi leti obiskovala Alateen in Al-Anon. Če si še tako želim, vem, da njunih težav ne morem rešiti. Morda omenim geslo, ki se mi zdi uporabno, in vedno tudi povem, ko in če bosta želela iti na srečanje Al-Anona, da ju bom peljala. Pred nekaj leti je moj prvi mož umrl zaradi zapletov v njegovem alkoholizmu. Zmožna sem bila žalovati in biti svojim otrokom v podporo ob izgubi njihovega očeta.

Hvaležna sem bogu, da je poslal tega alkoholika v moje življenje in me pripeljal v Al-Anon. Hvaležna sem za izredne darove, ki jih prejemam, ko delam po programu vsak dan in na vseh področjih svojega življenja.

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (november 2016)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, 2. november 2017.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena mesec dni nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.