Izberite si še kakšno zgodbo:


Vztrajaj in prihajaj

(v originalu: »Keep Coming Back«)

 

Nekega večera sem po al-anonskem srečanju stala pred cerkvijo v ledenem dežju. Ljudje so odhajali z avtomobili in mahali drug drugemu z obljubami, da se vidijo naslednji teden. Ponovno sem bila čisto obupana, ker mi nihče na srečanju ni mogel povedati rešitev, ki sem jih potrebovala. Hotela sem, da mi dajo recept, kako zagotoviti alkoholikovo treznost. Upala sem, da bom dobila recept, ki bo nazaj sestavil našo razsuto družino, in da bom eno noč lahko spala, ne da bi me skrbeli minusi na računu in neplačane položnice. Namesto tega me je neka žena po srečanju, preden sem odšla, prijela za roke, pogledala v moje solzne oči in rekla: »Vztrajaj in prihajaj.« Se šali? Le čemu bi še hodila sem? To sem razmišljala, ko sem se tistega večera peljala domov. Odločila sem se, da me tja že ne bo več.

Vendar sem vseeno še šla. Spet sem šla, ker me je k temu spodbudila prijateljica, ki je srečanja obiskovala že več let. Ponovno sem šla tudi zato, ker je v literaturi, ki sem jo začela prebirati, pisalo, da je alkoholizem bolezen in da ne morem ničesar narediti, da bi mojega bližnjega pripravila do treznosti. Ko sem preučevala korake, sodelovala z mentorico in še naprej obiskovala srečanja, sem spoznala, da v svoje življenje lahko vnesem upanje in spokojnost, pa če je drugi trezen ali ne.

To je bilo pred več kot 30 leti. Veliko sem se naučila o bolezni alkoholizma, kako živeti z alkoholiki v naši družini ter kako skrbeti zase, da bo moje življenje bolj izpolnjeno. Ena izmed stvari, ki jih počnem, kot skrb zase je, da redno obiskujem srečanja. Pazim tudi, da ne bi izpustila priložnosti, da novim članicam in članom prijazno povem, da so dobrodošli. Vsakega primem za roke, pogledam v njegove ali njene solzne oči in rečem: »Samo »vztrajaj in prihajaj!«

 

Iz revije The Forum, mesečnika Družinskih skupin, ki delijo svoje okrevanje, enotnost in služenje; (oktober 2017)

Članek je dovoljeno objaviti na članski spletni strani ali v glasilu s pripisom o avtorskih pravicah:

Prevod in ponatis z dovoljenjem revije The Forum, Al-Anon Hdqts. Inc., Virginia Beach, VA, ZDA.

Prevod in priredba: Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, 1. marec 2018.
Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena 3 mesece nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.