Je Al-Anon za vas?

JE POSTAL ALKOHOLIZEM VAŠEGA SVOJCA ALI PRIJATELJA ZA VAS PROBLEM?


Izberite odgovore DA s klikom na kvadratek na koncu vprašanja:


 1. Vas zaradi tega pogosto razjeda dvom?
 2. Vas je strah tega, kaj bodo rekli ljudje?
 3. Ali prepiri, spori in sovraštvo pogosto gostujejo v vašem domu?
 4. Ste imeli kdaj občutek, da bi bilo vaše življenje lepše in boljše, če vaš partner ne bi pil?
 5. Ali živite dokaj izolirano, brez prijateljev in znancev?
 6. Ali vašemu partnerju pogosto očitate pitje?
 7. Ali drugim družinam kdaj zavidate njihovo urejeno in umirjeno življenje?
 8. Vam je vaš partner že pogosto obljubljal, da ne bo več pil?
 9. Ste pijačo že kdaj skrivali ali zlivali stran?
 10. Vas uživanje alkohola vašega svojca kdaj privede v denarne težave?
 11. Ste že kdaj iskali pomoči ali nasvetov pri zdravnikih ali v bolnišnicah?
 12. Ste že kdaj pomislili, da bi se morali odseliti ali ločiti?
 13. Ste se za pomoč že kdaj obrnili na javna ali verska, za alkoholizem pristojna mesta?
 14. Se je vaš svojec že kdaj zdravil zaradi bolezni odvisnosti, oz. ste vi kdaj pomislili na kaj takega?
 15. Psihiatrična bolnišnica, poskus samomora, alkoholni delirij. Je tudi vam to poznano?

Število trenutno izbranih odgovorov DA je: .NA ČIM VEČ VPRAŠANJ STE MORALI ODGOVORITI Z "DA", TEM BOLJ NUJNO JE, DA NEKAJ STORITE. IN KAJ LAHKO STORITE?


Vsi, ki spadamo v društvo Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov, smo morali nekoč na veliko od gornjih vprašanj odgovoriti pritrdilno. Sedaj vemo za pot iz vseh teh težav po zaslugi Al-Anona.
Ste vaše probleme do sedaj povsod zamolčali? Potem se opogumite in pridite k nam. Vaš problem poznamo in imamo zanj razumevanje iz lastnih izkušenj.
Morda pa ste že kaj ukrenili, da bi spremenili vaš položaj? Kako uspešni ste bili pri tem? Če čutite, da je bilo premalo, pogovorite se z nami! Morda najdete pravo pot prav v Al-Anonu.


NEKAJ NAJPOGOSTEJE ZASTAVLJENIH VPRAŠANJ IN ODGOVORI NANJE


 1. Kaj je alkoholizem? Alkoholizem je trojna bolezen, ki napade telo, um in dušo. Eden od znakov je neustavljiva želja po alkoholu.
 2. Kako družina lahko pomaga alkoholiku? S pomočjo Al-Anon programa nehamo spreminjati tistega, ki ga ne moremo spremeniti, to je alkoholika. Namesto tega usmerimo vso pozornost nase, kajti spremenimo lahko le sebe.
 3. Kaj je Al-Anon? Je skupnost svojcev in prijateljev alkoholikov, ki skušajo svoje probleme rešiti tako, da si delijo izkušnje, moč in upanje ter širijo svoje znanje in razumevanje o sebi in alkoholizmu.
 4. Kaj lahko storimo, da alkoholiku pomagamo, da bi nehal piti? S tem ko spremenimo svoj odnos oz. svoje razumevanje alkoholizma oz. življenja nasploh, ustvarimo bolj zdravo okolje za vso družino, vključno z alkoholikom. Pogosto mu to pomaga, da prepozna svoje stanje in najde pot do Anonimnih Alkoholikov (AA).
 5. Kako lahko spremenimo svoj odnos do alkoholizma?
  • da Al-Anon program: korake, izročila, izhodišča, gesla in molitvico za spokojnost uporabljamo v vsakdanjem življenju,
  • da alkoholizem poskušamo razumeti kot bolezen in kako je le-ta deloval na nas,
  • da redno obiskujemo srečanja Al-Anona.
 6. Naj doma strežemo alkoholne pijače? Odvisno od posameznika in dogovora. V začetku treznosti je vsekakor bolje, da ne.
 7. Ali naj sprejemamo povabila na prireditve, kjer se ponuja alkohol? O tem naj odloči alkoholik sam. Prav tako tudi mi sami odločamo, ali sprejeti takšno povabilo ali ne.
 8. Ali naj svojci tudi nehamo piti? Če alkoholiku kaj pomeni, je to priporočljivo. Vsekakor pa je to osebna odločitev.
 9. Kdaj je najprimerneje z alkoholikom spregovoriti o njegovem pitju ali drugih resnih problemih? Večinoma je to stvar občutka. Nekateri so po popivanju bolj dostopni. Pogoj pa je, da se o problemih pogovarjamo takrat, ko smo sami sposobni ostati mirni in objektivni.
 10. Naj alkoholika razvajamo? Ne! Izkušnje so pokazale, da več ko mu posvečamo pozornosti, manj naredi, pitje pa se nadaljuje.
 11. Bo naših težav konec, ko bo alkoholik nehal piti? Ne pričakujmo prehitro preveč. Od bolezni do zdravja se napreduje počasi, pa tudi vsi problemi niso nastali zaradi alkoholizma.
 12. Ali potrebujemo Al-Anon, ko alkoholik neha piti? Da. Pri prilagajanju na trezno življenje si lahko pomagamo tako, da se osredotočimo nase in da uporabljamo program Al-Anon.
 13. Smo tudi svojci "bolni"? Dobro si je zapomniti, da trpimo za posledicami alkoholizma nekoga drugega.
 14. Katere odgovornosti lahko prevzame alkoholik? Malo katero, dokler ne preneha piti. Nekateri alkoholiki lahko prevzemajo odgovornosti prej, drugi kasneje. Sposobnosti streznjenega alkoholika pa so lahko brezmejne.
 15. Kako lahko pomagamo alkoholiku, potem ko je nehal piti? Z razumevanjem in opogumljanjem ter tako, da se tudi sami zdravimo za posledicami alkoholizma - družinske bolezni.
 16. Kaj je "suho pitje"? Če se alkoholik, ki trenutno ne pije, znajde v duševnem stanju ali kaže vedenje, ki ga običajno enačimo s pitjem alkohola, to imenujemo "suho pitje". To se pogosto dogaja na začetku treznosti, pa tudi kasneje ni to nič nenavadnega. V podobni "suhi" omamljenosti pa se lahko znajdejo tudi nealkoholiki.
 17. Ali tudi v Al-Anonu recidiviramo? Da. Navad se je težko znebiti in včasih ponovno zaidemo na stare tire razmišljanja in ravnanja. Pred tem pa se najbolje zaščitimo, da smo v stalnem stiku z Al-Anonom, bodisi po telefonu, da beremo našo literaturo ali obiskujemo srečanja.
 18. Kako alkoholiku preprečimo stik s svojo pivsko družbo? Tega ne moremo.
 19. Kako se zaščitimo pred obupom?
  • z vero v program in v Višjo silo,
  • da uporabljamo program Al-Anon vsak dan,
  • z molitvijo in meditacijo.
 20. Kako lahko dosežemo notranji mir, sproščenost, spokojnost?
  • Ko se odkrito izpovemo na srečanju, nam skupina lahko posreduje znanje in moč,
  • tako da iz Dvanajstih korakov, molitvice in gesel vzamemo tisto, kar nam najbolj ustreza,
  • tako, da se naučimo "spustiti in Bogu prepustiti"; da se od alkoholika čustveno odmaknemo z ljubeznijo v srcu in z vero v Boga - kakor ga razumemo.
 21. Kako lahko pomagamo svojim otrokom?
  • Tako da postanemo aktiven član Al-Anona,
  • da opogumljamo mlajše otroke naj obiskujejo Alateen in starejše otroke, da obiskujejo Al-Anon srečanja,
  • tako da prebiramo Al-Anon in Alateen literaturo in se poučimo, kako je alkoholizem prizadel celotno družino.Dobrodošli na spletnih straneh društva Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov. Vsebina na tej strani je bila osvežena 4 leta nazaj. Tehnična vprašanja, predloge ali zagate glede spletne strani sporočite uredniku spletne strani.