Lahko dobim kakšen nasvet?

Osebne zgodbe članov Al-Anona. Te nujno ne izražajo uradnega stališča družinskih skupin Al-Anon.
Odgovori
Gorenjka
Prispevkov: 2
Pridružen: 04 Jan 2015, 19:40

Lahko dobim kakšen nasvet?

Odgovor Napisal/-a Gorenjka »

Pozdravljeni..

Zelo rada bi pomagala osebi, ki jo imam rada, vendar ne vem kako.. Mi lahko kdo da vsaj kakšen majhen nasvet? Je boljše da odločno postavim ultimat (vendar je tedaj ta oseba živčna in še bolj pije) ali pa da še naprej prosim in moledujem naj se spremeni? Vendar tudi ta druga skrajnost ne prinese nobenih rezultatov. Kakšno zdravljenje ne pride v poštev, ker si noče priznati, da ima probleme z alkoholom.
...ali pa je boljše ubrati tretjo pot - prekiniti stike in od daleč gledat kako si ta oseba počasi uničuje življenje?
filip
Administrator/-ka foruma
Prispevkov: 319
Pridružen: 03 Avg 2011, 14:24
Kraj: Kranj

Re: Lahko dobim kakšen nasvet?

Odgovor Napisal/-a filip »

Toplo pozdravljena, Gorenjka.
Po naših izkušnjah kako pomagati taki osebi daje najboljše izkušnje obisk srečanja Al-Anon. Na gorenjskem jih imamo 5. Štiri v Kranju in eno v Škofji Loki. Toplo dobrodošla na katerem koli. Najava ni potrebna.
Gorenjka
Prispevkov: 2
Pridružen: 04 Jan 2015, 19:40

Re: Lahko dobim kakšen nasvet?

Odgovor Napisal/-a Gorenjka »

Hvala Filip, vendar to ni izvedljivo.. Mogoče res kakšen majhen nasvet? Sem že precej obupana in mislim, da bo potrebno ubrati kar tisto zadnjo rešitev, saj nimam več moči. Je res alkoholiku tako težko dopovedati, da alkohol ni rešitev. Ali pa se ga je res tako težko rešiti? Enostavno nimam več moči, se trudim že precej časa, ampak ni in ni rezultata kakršnega bi si želela.
OLJA
Prispevkov: 1
Pridružen: 22 Apr 2013, 06:53

Re: Lahko dobim kakšen nasvet?

Odgovor Napisal/-a OLJA »

Draga Gorenjka , vem da bi rada pomagala osebi ki ti je draga, ampak počasi boš spoznala da ne moreš dokler se ta oseba ne odloči sama da naredi spremembe v svojem življenju. Upam da tudi ti hodiš na ALANON kar ti zelo priporočam.
Srečno !
filip
Administrator/-ka foruma
Prispevkov: 319
Pridružen: 03 Avg 2011, 14:24
Kraj: Kranj

Re: Lahko dobim kakšen nasvet?

Odgovor Napisal/-a filip »

Gorenjka napisal/-a: Hvala Filip, vendar to ni izvedljivo..
Smem vprašat zakaj? Skoraj vedno se najde kaka možnost. Drugače uporabljamo poleg srečanj tudi druga orodja. Recimo redno branje konferenčno odobrene al-anonske literature. Čeprav se z Oljo še kako strinjam. Tudi zame velja!
Gorenjka napisal/-a:Je res alkoholiku tako težko dopovedati, da alkohol ni rešitev. Ali pa se ga je res tako težko rešiti?
Dopovedati ji/mu je po mojih izkušnjah povsem nemogoče. Alkoholik mora to dojeti sam. Če ne dojame, ga bo alkohol pač pokončal. Edina možnost, ki jo imam je, da rešim sebe, če se že alkoholik noče. Alkoholizem je zelo težka, uničujoča, napredujoča bolezen, ki prizadene pivca in vse, ki prihajajo z njim v kontakt. Še posebej, če je zraven čustvena bližina v katerikoli obliki. Tudi to lahko potrdim iz osebnih izkušenj. Pa še nekaj pomembnega sem se naučil o alkoholizmu. In to od alkoholikov, ki okrevajo. Povedali so mi, da jim je najbolj škodila ravno pomoč in reševanje bližnjih. S tem so jim vzeli možnost prevzemanja odgovornosti za svoja dejanja (še posebej pitje in s tem povezane zadeve). In s tem možnost spoznanja resnice. Brez resnice pa okrevanje po mojem ni možno. Ena izmed metod, ki jih uporabljamo je ravno odmik od alkoholika. Imenujemo jo "odmik od alkoholika z ljubeznijo". Kaj to pravzaprav pomeni, spoznamo s prakso in prek deljenja izkušenj drugih.
metamorfoza
Prispevkov: 4
Pridružen: 08 Apr 2012, 22:38

Re: Lahko dobim kakšen nasvet?

Odgovor Napisal/-a metamorfoza »

Draga Gorenjka,
možnosti je veliko, katera bo učinkovala pri "tvojem alkoholiku", boš morala ugotoviti sama.
Na naših skupinah zveš za veliko "trikov", ki smo jih uporabili, pri vsakem je delovalo nekaj drugega.
Splošnega recepta, ki bi deloval za vsakega namreč ni, razen morda ta: ti delaj vse čisto drugače kot do sedaj.
Poskrbi zase, pojdi na skupine Al-Anona, prepusti odgovornost za pitje ali nepitje njemu, nehaj se čutiti odgovorna za njegovo bolezen;
nekatere že po teh ukrepih zgrabi panika. Nekaterih pa, kot pri vseh drugih boleznih, pač ne moreš prisiliti k okrevanju.
Pri nas se lahko naučiš živeti srečno in zadovoljno življenje, ne glede na to ali alkoholik pije ali ne.
Naša bolezen je namreč v tem, da leta sprejemamo nesprejemljivo vedenje in skušamo rešiti nekaj in nekoga, ki ima za nas nerešljiv problem.
Zato tudi mi potrebujemo podporo in razumevanje. Alkoholik pa se lahko reši sam, če in ko nastopijo ustrezne okoliščine. Tvoje drugačno vedenje in
odzivanje na njegovo pitje so zanj tiste okoliščine, ki lahko pospešijo okrevanje.
Deluje preverjeno (pri "mojem", pri stotinah v Sloveniji in miljonu drugih po svetu).
Brez sprememb, ne bo sprememb. Zberi pogum in pridi. Vsakega prijazno sprejmemo, saj je bilo nas tudi groza in strah, tako kot tebe.
Ko boš videla, kako malo je treba, da se veliko spremeni, ti bo žal, tako kot mnogim, da nismo prej poiskali pomoč zase in s tem posredno
tudi zanj. Ko bo alkoholik videl, kakšno spremembo naredi program na tebi, se bo še sam opogumil.
Tudi za vaju obstoja priložnost! Lep pozdrav, Metamorfoza
kaktus
Prispevkov: 2
Pridružen: 21 Maj 2015, 14:54

Re: Lahko dobim kakšen nasvet?

Odgovor Napisal/-a kaktus »

SE
V CELOTI STRINJAM S TEM KAR JE NAPISALA METAMORFOZA.PRIDI NA AL ANON NE BO TI ŽAL.SREČA JE NA STRANI POGUMNIH.
Odgovori