Razodetje, ki odpira oči

Odgovori
Mateja Z.
Prispevkov: 807
Pridružen: 30 Avg 2011, 17:08

Razodetje, ki odpira oči

Odgovor Napisal/-a Mateja Z. »

2006_FEBRUAR

Preden sem prišla v Al-Anon sem živela svoje življenje v prizadevanju spremeniti skoraj vse okrog mene – no, pravzaprav vse. Nekaj tednov po tem, ko sem se začela udeleževati srečanj Al-Anon, je bila tema srečanja sprejemanje. Najprej sem imela težave s temo, ker sem vedela, da sem nadzorovala vse v mojem življenju in, da lahko vse nadzorujem.
Ideja, da je lahko nekdo v redu brez moje pomoči mi je bila tuja. Ko je čas mineval, sem na srečanjih slišala, da sprejemanje ni odobravanje. Kakšno oči odpirajoče razodetje! Skoraj takoj sem spoznala, da je v redu, da neham soditi druge ljudi, kraje in stvari, ki sem jih poskušala nadzorovati. Ker sprejemanje ni pomenilo odobravanja, je bilo v redu ljudem, krajem in stvarem dovoliti samo biti.
Sprejemanje je postalo osvobajajoč koncept. Namesto, da sem bila obsojajoča in, da sem širila negativnost, me je osvobodilo, da sem svojo energijo uporabila na bolj pozitiven način. Najbolj pomembno pa je bilo, da sem postala strpna in ljubeča v situacijah, kjer sem bila prej nestrpna, sovražna, oblastna ali boječa.
Ko sem se pred nekaj dnevi vozila po vaški cesti, je iz tovornjaka za beton padel kamen in mi razbil vetrobransko steklo. Presenečena in vznemirjena sem takoj sprejela, da je kamen razbil steklo in da ga bom morala popraviti. Preden sem spoznala, da sprejemanje ni odobravanje, bi se zaradi razbitega stekla razburjala še več dni. Tako sem hvaležna za koncept sprejemanja. Postal je vodilna ideja mojega življenja. Hvala Al-Anon za način, kako se naučiti toliko učinkovitih orodij za življenje.


(Ta članek lahko ponatisnete na vaši spletni strani ali na »obvestilih« skupaj z naslednjo odobritvijo: ponatisnjeno z dovoljenjem uredništva glasila The Forum in krovne organizacije Družinskih skupin Al-Anon, Virginia Beach, VA, ZDA)

(Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, december 2012, prevod in priredba: Vida; lektoriranje Marija)
>>Hvala bog, sedaj lahko vidim, da imajo trni vrtnice.<<
Odgovori