Moja želja po maščevanju - bitka, v kateri se splača zmagati

Odgovori
Mateja Z.
Prispevkov: 807
Pridružen: 30 Avg 2011, 17:08

Moja želja po maščevanju - bitka, v kateri se splača zmagati

Odgovor Napisal/-a Mateja Z. »

Veliko dragocenih trenutkov sem zapravil, ko sem škripal z zobmi, stiskal čeljusti in ostajal ujet v konfliktnih odnosih z mojimi brati in sestrami. Tega stresa nisem nosil s sabo samo čez dan, ampak sem se zaradi njega vznemirjeno premetaval tudi ponoči. Moja postelja je bila kot trampulin, kjer so moji možgani skakali z ene negativne misli na drugo negativno misel o vseh krivicah, ki so jih moji bratje in sestre naredili drugim nedolžnim v naši družini.
Spraševal sem se, ali se bo izpolnila moja želja po maščevanju. Dolgo je trajalo, da sem spoznal, da ima moja fantazija, da bi zmagal v bitki z mojimi nasprotniki, kot sem jih zaznaval, samo eno usodno žrtev - mene. Izgubljal sem, moja energija je bila nizka. Bil sem jezen, potrt, včasih besen in moja prizadevanja niso služila koristnemu namenu.
Odločil sem se preizkusiti idejo odmika. A ker sem bil odločen, da bom zmagal v nenapovedani bitki z vsakim, za katerega sem mislil, da je moj sovražnik, ni bilo lahko spremeniti mojega notranjega vzorca odzivanja.
Na srečo sem si lahko ponavljal gesla. Ponavljal sem si jih v mislih: »>Spustiti in bogu prepustiti.«< in ustvaril sem si nove izreke. »>Vsak dan posebej,«< se je zdel nemogoče trajanje za odmik, zato sem poizkusil z vsako minuto posebej.
Sem izkusil čudež? Ne. Sem začutil olajšanje od svojega notranjega trpljenja? Da!
Postopoma sem dojel, kaj je sploh to odmik. Ko sem se zavedal, da reagiram, ne pa delujem, ali, ko sem začutil, kako se v meni kopiči jeza, je postalo lažje ponavljati gesla in se umakniti z ljubeznijo od starih prepirov.
Zdaj lahko grem na družinske dogodke, ostanem miren, in celo uživam, kar se res zdi kot čudež - zahvaljujoč družinskim skupinam Al-Anon.


(Ta članek lahko ponatisnete na vaši spletni strani ali na >obvestilih< skupaj z naslednjo odobritvijo: Pponatisnjeno z dovoljenjem uredništva glasila The Forum in krovne organizacije Družinskih skupin Al-Anon, Virginia Beach, VA, ZDA, prevod Vida, Lektoriranje Marija)
>>Hvala bog, sedaj lahko vidim, da imajo trni vrtnice.<<
Odgovori