Samomorilna - ker so moji poskusi kontroliranja spodleteli

Odgovori
Mateja Z.
Prispevkov: 807
Pridružen: 30 Avg 2011, 17:08

Samomorilna - ker so moji poskusi kontroliranja spodleteli

Odgovor Napisal/-a Mateja Z. »

2010_DECEMBER

V Al-Anon sem prišla kot 48-letna posvojena hči in edinka ljubeče, a alkoholične matere. Umrla je, ko sem bila stara deset let. Odraščala sem z ljubečim, a nadzirajočim očetom, njegov alkoholizem je postajal s starostjo vse hujši in trpel je za demenco.
Vse od mojega petega leta naprej je bila mama pijana ali na zdravljenju, oče pa v službi, jaz pa sem nase prevzemala preveč odgovornosti za lastno dobrobit, za mamino dobrobit in za očetovo treznost, ker si ga nisem upala še bolj razburjati.
Ko sem odraščala, sem prehajala od «ugajanja ljudem« do »črno-belega« razmišljanja. Bila sem pravičniška, ker sem mislila, da jaz vem, kaj je najbolje. Obsojala sem tiste, ki so odstopali od mojih pravil o tem, kaj je prav in kaj ne. Poskušala sem nadzirati vse in reševati probleme vseh za njihovo dobrobit. V svojem malem delu sveta sem bila Bog - ko sem poskušala voditi celo predstavo.
Od nekdaj sem verjela v Boga, ampak on je imel velike težave z milijoni stradajočih v Etiopiji in tako naprej. Bog je bil veliko prezaposlen za moje vsakodnevne težave. Prev tako sem poznala molitvico za spokojnost, a menila sem, da je ta za slabiče. Name se ni nanašala, saj je ni bilo stvari, ki je jaz ne bi mogla spremeniti, in imela sem mnogo poguma, da spremenim prav vse.
V Al-Anon sem prišla izčrpana, depresivna in samomorilna. Moje okolje, ki naj bi ga imela pod nadzorom, se je rušilo okrog mene. Nisem mogla nadzirati nesprejemljivega vedenja svojega moža; moji mladi odrasli otroci so zavračali moja črno-bela pravila; nisem mogla popraviti depresije svojega starajočega se očeta in spodletelo mi je pri ščitenju mlajše hčerke pred bolečim zakonskim razmerjem.
Na svojem prvem al-anonskem srečanju sem se srečala z besedo spokojnost. Bila je kot voda za od žeje umirajočega človeka v puščavi - nujna potreba. V samo dvanajstih mesecih mi je Al-Anon dovolil izkusiti spokojnost; narediti preizkus realnosti, stvarnosti mojega življenja in mojih pričakovanj; na osebni ravni upoštevati in uporabljati molitvico spokojnosti, razviti «živi in pusti živeti« odnos; in priznati, da je Bog moj duh in moj prijatelj in je z mano štiriindvajset ur na dan sedem dni v tednu. Hvala Al-aAnon.

(Ta članek lahko ponatisnete na vaši spletni strani ali na »obvestilih« skupaj z naslednjo odobritvijo: ponatisnjeno z dovoljenjem uredništva glasila The Forum in krovne organizacije Družinskih skupin Al-Anon, Virginia Beach, VA, ZDA)

(Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, december 2011, prevod in priredba: Vida; lektoriranje: Marija)
>>Hvala bog, sedaj lahko vidim, da imajo trni vrtnice.<<
Odgovori