Počutiti se varno in sprejeto na al-anonskih srečanjih

Odgovori
Mateja Z.
Prispevkov: 807
Pridružen: 30 Avg 2011, 17:08

Počutiti se varno in sprejeto na al-anonskih srečanjih

Odgovor Napisal/-a Mateja Z. »

2010_SEPTEMBER

Al-Anon mi nudi prostor, kjer lahko spustim svoje straže, prostor, kjer je varno govoriti iz srca, z zavedanjem, da kar delim, ne bo šlo dalje.
Moja zgodba je moja, a odmeva v drugih članih moje skupine, tako kot njihove zgodbe odmevajo v meni. Imamo skupno točko, na naše življenje vpliva alkoholizem. Ko tiho sedim in poslušam ljudi govoriti, pogosto slišim drobne dragulje, ki jih lahko uporabim v svojih okoliščinah.
Moj mož nima težav s pitjem. Pravi, da je kriv moj odnos in da je tako že 28 let, kolikor ga poznam.
V zadnjih dveh letih skozi program Al-Anon spoznavam, da je to pravzaprav res. Čeprav sem nemočna glede njegovega pitja, lahko spremenim svoje reakcije. Delo po dvanajstih korakih me vodi k priznavanju svojega deleža pri tem, kar se dogaja, in k osredotočanju na spreminjanje lastnega odnosa in odzivov.
Ko pridejo trenutki, ki me preplavijo, se oprimem molitvice za spokojnost in gesel, ki jih slišim na srečanjih. Vedno se prav dobro nanašajo na trenutek. »Ohrani odprtega duha« mi nudi možnost, da spremenim način, kako mislim, in da ne sodim tako hitro; medtem ko me »preštej svoje blagoslove« opominja, da to počnem in sem hvaležna. V razburkanih časih me delo po korakih in dnevno branje pripelje v bolj uravnoteženo stanje. Zelo lahko je zdrsniti nazaj v staro obsedeno in izkrivljeno razmišljanje.
Naša skupina je majhna. Veliko se smejemo in jokamo. Skozi mesece je občutek sprejetosti in ljubljenosti na poseben način postal globoko zasidran v meni. Moje življenje se je spremenilo na bolje na način, za katerega nisem verjela, da je mogoč, ko sem v stiski in obupu, ki ga besede ne morejo opisati, stopila skozi vrata svojega prvega Al-Anon srečanja.

(Ta članek lahko ponatisnete na vaši spletni strani ali na >obvestilih< skupaj z naslednjo odobritvijo: ponatisnjeno z dovoljenjem uredništva glasila The Forum in krovne organizacije Družinskih skupin Al-Anon, Virginia Beach, VA, ZDA)

(Slovensko Društvo Al-Anon, Odbor za prevajanje in literaturo, januar 2012, prevod in priredba: Vida, lektoriranje: Marija)
>>Hvala bog, sedaj lahko vidim, da imajo trni vrtnice.<<
Odgovori